Accepteer cookies om deze inhoud in te laden.

Deelnemers aan de workshop ontwikkelden concepten voor ‘paviljoens’ voor Rotterdam2025, het initiatief dat de wereldtentoonstelling van 2025 naar Rotterdam wil brengen, naar het gebied rond de stadshavens. Het voorgestelde thema van die Wereldtentoonstelling is Changing Currents - Deltas is Transition - een wereldtentoonstelling die draait om de transitie naar een circulaire economie. Een circulaire economie is er op gericht de herbruikbaarheid van producten en grondstoffen te maximaliseren en waardevernietiging te minimaliseren.

Hiervoor worden leegstaande gebouwen en terreinen herontwikkeld, en geen nieuw gebied ontwikkeld, zoals gebruikelijk is bij wereldtentoonstellingen. Het Nieuwe Instituut daagde studenten uit een ontwerpvisie te ontwikkelen voor een circulaire economie en cultuur. De term ‘paviljoen’ mag zijn conventionele, architectonische grenzen overschrijden.. De studenten van vandaag, de ontwerpers van 2025, laten hun stem horen tijdens korte presentaties van hun ideeen. De workshop wordt geleid door Michiel van Iersel (Non-Fiction, Failed, Architecture, Rietveld Academie), stedenbouwkundige en curator.

Ontwerpvragen

 1. Hoe zouden deelnemers aan de Expo2025 zichzelf willen presenteren rondom het thema Changing Currents / Deltas in transition? (*Deelnemers kunnen zijn: landen, NGO’s, ondernemingen van groot tot klein, steden en regio’s, universiteiten en scholen, goede doelen, culturele initiatieven...)
   
 2. Wat kan een inzending meer zijn dan een witte doos met een Youtube filmpje erin? Oftewel, welke vormen kan een presentatie van een deelnemers aan de Expo aannemen en op welke plek(ken)?
   
 3. Hoe kan de inzending ook van waarde zijn voor de lokale gemeenschap en voor sociaal-maatschappelijke processen in de stad? Hoe bereik je een culturele inbedding en meerwaarde met de inzending voorafgaand, tijdens en na de wereldtentoonstelling?
   
 4. Hoe kunnen de inzendingen een functionele en financiële waarde hebben na het event, zowel lokaal in stad en regio als internationaal? Hoe kan de inzending, en de kennis en het netwerk die ontwikkeld zijn, gecontinueerd en/of hergebruikt worden?

Lees hier het verslag van de workshop door Julia van der Meer.

Reader

 • WORLD EXPO ARCHIEF
  Site van het Bureau International des Expositions, de intergouvernementele organisatie die de Wereldtentoonstellingen organiseert.
   
 • UNCUBE nr. 32 ‘Expotecture’. Artikelen van diverse auteurs over bizarre, wonderbaarlijke en ronduit gestoorde aspecten van het fenomeen  Wereldtentoonstelling, in de aanloop naar de komende Expo in Milaan.
   
 • NEW YORK TIMES Reliek van de Wereldtentoonstelling krijgt status van nationaal erfgoed
   
 • GEWONE PAVILIOENS
  De Nationale Paviljoens in de Giardini van de Biënnale van Venetië in essays en foto’s
  Alle
  teksten staan online
   
 • WORLD EXPO ARCHITECTURE - Thomas Schriefers 
  In 2013 verscheen de Duitse uitgave van het boek van Thomas Schriefers: Gedroomd, gepland, gebouwd – gesloopt: Wereldtentoonstellingsarchitectuur. Nu wordt nu een gelimiteerde Engels uitgave gerealiseerd, exclusief voor het Duitse Comité voor Tentoonstellingen en Handelsbeurzen, in belangrijke mate ondersteund door het Bureau International des Expositions (BIE) in Parijs, die het boek ook op de EXPO in Milaan gaan inzetten.
   
 • FAIR WORLD Boek van Paul Greenhalgh
   
 • MEET ME AT THE FAIR Reader
 • World Expo 2025 Rotterdam

Groepen

Team 1

Deelnemers

Berend Raaphorst
TU Delft

Jos Volkers
Frank Mohr Institute

Marie-Annabella Randel
Gerrit Rietveld Academie: DesignLAB

 

Verslag (Engels)

 

Team 2

Deelnemers

Guillemette Legrand
Design Academy Eindhoven

Eva Jaeger
Design Academy Eindhoven

 

Verslag (Engels)

Team 3

Deelnemers

Raphael Coutin
Design Academy Eindhoven

Govert Flint
Design Academy Eindhoven

Marthe van Gils
TU Delft

 

Verslag (Engels)

Team 4

Deelnemers

Zeno Franchini
Design Academy Eindhoven

Liset Geerlings
HKU: Design/Mode

Aleksei Kanin
Academie van Bouwkunst Amsterdam

 

Verslag (Engels)